Minta tervező programok

Miért van szükség a minta tervező szoftverre?
A grafikusunk már az igényünknek megfelelően elkészítette, megtervezte egyszer már a logónkat! Nyomdakész az embléma, a logó, van már belőle vektorgafikus és pixelgrafikus változat is! Akkor minek ez...?

Sokan nem tudják, hogy a hímzés ára két tételt takar:
- az öltésterv készítést
- és a hímzést
.

A hímzőgép nem nyomtató, ezért a nyomdailag kész logónak el kell készíteni az öltéstervét. A minta-tervező segítségével készül el a hímzés terve, továbbá ez a program menti ki lemezre azt a gépi kódot, amelyet értelmez a hímzőgép. Az öltésterv készítés a punching-olás ("páncsingolás"), ahol tulajdonképpen le kell ölteni öltésenként az emblémát. Igen,... ez olyan, mintha tűvel elkezdenénk meghímezni az emblémát, természetesen a tű ez esetben a számítógép egere. Minden egyes kattintás, egy-egy öltésnek felel meg. Minél jobb a tervező rendszer, annál több benne az automatizmus, a termelékenységet javító szolgáltatás, a különleges öltés-effektek,... annál szebb a hímzés!

Természetesen itt is találhatunk hobby és professzionális szoftvereket, a néhány százezrestől a több milliósig! Bizony, ez nem olcsó mulatság, ezért nincs ingyen az öltésterv készítés! Ha a megrendelő 50-100db-t szeretne hímeztetni ugyanabból a mintából, akkor a hímzők általában eltekintenek az öltesterv készítésének költségétől!

Néhány ismert tervező rendszer, verzió szám nélkül (itt is mindig jön újabb és újabb frissítés, mint minden számítógép szoftvernél):
- Embird (bővebb bemutatás itt ...)
- Elna Digitizer EX
- Singer AutoPunch hímzőszoftver
- Brother Pe-design
- ADS hímzőprogram tervező
- BERNINA Embroidery Software Designer Plus
- Compucon Stitch Sew
- DRAWings Embroidery Software
- EPCwin vagy a GIS szoftver
- Tajima DG/ML by Pulse (bővebb bemutatás itt ...)
- Wilcom DecoStudio vagy EmbroideryStudio (bővebb bemutatás itt ...)

Se szeri, se száma a különböző öltésgeneráló programoknak, válogathat mindeki igénye és pénztárcája alapján! A magasabb szintű rendszerek megtanulása komoly időt, energiát és anyagi ráfordítást is igényel attól tervezőtől, aki profi szeretne lenni ebben a szakmában.